ElteraGruppen
Fremtidens førstevalg
ElteraGruppen

Energieffektivisering i offentlige bygg

– Nye krav og nasjonale ambisjoner

Energieffektivisering i offentlige bygg er en sentral del av Norges strategi for å redusere energiforbruket, styrke bærekraft og sikre fremtidens energiforsyning. 

TEK 17 SAK10

Gjennom regjeringens handlingsplan for energieffektivisering og oppdateringer i byggteknisk forskrift (TEK17) og byggesaksforskriften (SAK10), stilles det nå skjerpede krav til energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon – både i nye og eksisterende bygg.

Strengere krav til energieffektivitet


Regjeringens handlingsplan slår fast at nye statlige byggeprosjekter skal planlegges og gjennomføres med minimum passivhusstandard. Der det er økonomisk forsvarlig over byggets levetid, skal prosjektene også inkludere lokal fornybar energiproduksjon, som fjernvarme, overskuddsvarme eller solenergi.

Parallelt pågår en revisjon av TEK17 og SAK10 for å skjerpe kravene ytterligere. Dette inkluderer:

  • Økt energieffektivitet: Krav til bedre isolasjon, ventilasjon, belysning og tekniske installasjoner
  • Energifleksibilitet: Bygg skal kunne tilpasse seg ulike energikilder og varierende markedsforhold
  • Lokal energiproduksjon: Tilrettelegging for solceller, geotermiske løsninger og annen fornybar energi
Stange ungdomsskole Eltera Ringsaker

Uavhengig kontroll i større bygg

For bygg i tiltaksklasse 2 og 3 – som typisk inkluderer skoler, sykehus og offentlige administrasjonsbygg – stiller byggesaksforskriften (SAK10) krav om uavhengig kontroll av prosjekteringen med hensyn til energieffektivitet. Dette skal sikre at energieffektiviseringstiltak blir integrert allerede i planleggingsfasen, at bygget oppfyller kravene til lavt energiforbruk og klimavennlige løsninger, og at alternative energikilder vurderes tidlig i prosjektet.

Verktøyene som skal drive energieffektiviseringen fremover

Myndighetene styrker nå både krav og støtteordninger for å sikre at energieffektivisering faktisk gjennomføres i praksis. Oppdatert energimerking, økte tilskudd og skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser er blant virkemidlene som skal bidra til å redusere energibruken i offentlige bygg.

Stange ungdomsskole Eltera Ringsaker

Energimerkeordning

Regjeringen planlegger å oppdatere energi-merkeordningen for å gi mer presis og nyttig informasjon om faktisk energibruk i bygg. Dette skal gjøre det enklere for eiere og leietakere å vurdere energistandard, og samtidig motivere til flere tiltak som forbedrer byggets energieffektivitet.

Stange ungdomsskole Eltera Ringsaker

Økte støtteordninger

Regjeringen har styrket flere støtteordninger for å gjøre det enklere å gjennomføre energieffektivisering i offentlige bygg. Enova tilbyr nå økt støtte til oppgraderingstiltak og solenergiprosjekter, mens Husbanken har utvidet sine rammer for å støtte energioppgradering i kommunale formålsbygg.

Stange ungdomsskole Eltera Ringsaker

Nye krav

Myndighetene har skjerpet klima- og miljøkravene i offentlige anskaffelser. Nye bygg og rehabiliteringsprosjekter må oppfylle strenge energieffektivitetskrav, samtidig som det legges økt vekt på fornybare energikilder, bærekraftige materialvalg og livssyklusanalyser.

Stange ungdomsskole Eltera Ringsaker

Veien videre

Med skjerpede krav, økt økonomisk støtte og bedre teknologiske verktøy, blir offentlige bygg en drivkraft i Norges bærekraftsarbeid. For kommuner og offentlige virksomheter innebærer dette både lavere driftskostnader og redusert miljøbelastning – samtidig som de bidrar til en mer energieffektiv og fremtidsrettet bygningsmasse.

Send oss en henvendelse